Warmtebatterij brengt duurzaam telen stap dichterbij – TVVL Magazine

In 2040 wil de tuinbouwsector volledig klimaatneutraal opereren. Een grootse en misschien haast onmogelijke opgave. Toch gaan jonge ondernemers Liesanne Wieleman en Jildou de Jong van start-up Thermeleon de uitdaging niet uit de weg. Met hun warmtebatterij helpen ze telers verduurzamen, met een energie-efficiëntere kas als gevolg.

Wat ze wilden worden wisten ze al voor ze gingen studeren aan TU Delft: Ondernemers. “Een bedrijf, laat staan een productidee hadden we toen echter nog niet”, grapt Wieleman. Gelukkig bood het vak Ready to Start-up kansen. “Daar brainstormden we over bedrijfsplannen. Van algendakpannen tot winter- en zomerhuiden voor gevels en dus ook de warmtebatterij voor kassen; de gekste ideeën kwamen voorbij.” Door haar studie ontdekte Wieleman de wereld van nieuwe materialen, bouwtechnieken en productie. “Zodoende kwam ik in aanraking met de kassenbouw. In combinatie met de drive voor duurzaamheid en energie-efficiëntie, ontstond het idee voor Thermeleon.”

‘Hij is makkelijk te integreren in een kas.

Jildou de Jong – oprichter

Verwarmen en koelen met één batterij

Het idee achter de warmtebatterij is volgens Wieleman simpel. “We plaatsen de warmteopslag strategisch in de kas waardoor we overdag energie opvangen om die ’s avonds weer af te geven. Daardoor verwarmen én koelen we duurzaam. De verwarmingsbehoefte alleen al stoot een gigantische hoeveelheid CO2 uit. Daarom focusten we ons daar op. Gaandeweg ontdekten we dat de vraag om ook te koelen stijgt om zo CO2 langer in de kas te houden, welke nodig is voor de plantengroei. De Thermeleon warmtebatterij biedt daarom nu voor beide vraagstukken een oplossing.”

Energiereductie als eerste stap

Contact met telers ontstond door het gesprek met hen aan te gaan. “Zo merkten we dat hoewel de overheid en sector in 2040 volledig klimaatneutraal willen opereren, de huidige techniek daarvoor nog lang niet zo ver is. Dat maakt de stap naar verduurzaming voor telers, mede dankzij de huidige hoge energie- en gasprijzen, nog vrijwel onmogelijk. Die optie willen wij ze toch geven. Met ons product besparen ze 10 tot 30% energie alleen al voor de verwarming. Groot voordeel is dat de warmtebatterij makkelijk te integreren is in de kas in tegenstelling tot bijvoorbeeld risicovolle geothermie.”

Bewijs op de energiemeter en uitrollen

Pilotklant Koppert Cress in Monster in het Westland test de warmtebatterij voor het eerst op grote schaal. Wieleman: “Deze tests geven de doorslag. We zien dat ons product werkt! De volgende stap is om de energiereductie op grote schaal aan te tonen en zijn hiervoor op zoek naar geïnteresseerde pilotklanten. Te beginnen met een kas van één hectare. We willen resultaten direct op de energiemeter zien, waarmee we de resultaten onderbouwen.” Op basis van alle data die Wieleman en haar team verzamelen, staat de volgende stap voor demonstratie later dit jaar op de planning waarbij iedereen de werking zelf kan ervaren.  

De grens over

“Nederland is koploper op het gebied van glastuinbouw, maar ook in het buitenland bouwen ze veel kassen.” Over de toekomst van Thermeleon is Wieleman dan ook duidelijk. “Zodra onze techniek in Nederland gevalideerd is, richten we onze blik op het buitenland. Zo bereiken we een groter marktaandeel én zetten we Nederland op de kaart als duurzame koploper. We denken ondertussen na over uitbreiding van het productaanbod zodat we nog dichter bij ons doel komen: een klimaat neutrale kas voor elk gewas.”

Bron: TVVL Magazine