Warmtebatterij kan gasverbruik in tuinbouw fors verlagen – Onder Glas

Sinds 2017 werkt startup Thermeleon aan een ‘Warmtebatterij’. Een product dat het gasverbruik van kassen met 10 tot 30% kan verlagen, zonder pompen, stroom of gas. CTO Jildou de Jong: “Door het jaar heen wordt er meer warmte in een kas opgewekt dan er nodig is. Er is alleen een timing-probleem. Door het op een bepaald moment op te vangen en later af te geven kun je al een enorme reductie realiseren.”

Vanwege lopende gesprekken over intellectueel eigendom wil De Jong over de techniek niet veel meer kwijt dan er nu op website staat vermeld: een Warmtebatterij zorgt voor duurzame koeling en verwarming via buffering van de dag/nacht-cyclus. “Je kunt het een beetje vergelijken met de fruitmuur uit de 17e eeuw of de noordmuur van een Chinese kas. Wij willen daarvan de 21ste eeuw versie introduceren.”

Energie- en CO2-besparing

“Overdag kun je daarmee heel veel overtollige warmte opslaan, waardoor de kas duurzaam wordt gekoeld. In de nacht wordt die warmte weer afgegeven aan de kaslucht. Het is een compleet passief systeem, dat in elke kas – nieuw of bestaand – kan worden ingepast. Zodoende haal je een heel goed rendement.”

De besparing kan oplopen van 10 tot 30% van het gasverbruik, stelt De Jong. De Warmtebatterij dempt de pieken van de dag en de nacht, en kan zo een constanter kasklimaat bewerkstelligen. “Je zou het effect kunnen vergelijken met dubbel glas of stegdoppelplaat, alleen houd je daarmee een gedeelte van de warmte buiten de kas. Dat is eigenlijk zonde, omdat je dan de kas niet als energiebron gebruikt. Nog een voordeel van de Warmtebatterij is dat de ramen overdag vaker of langer dicht kunnen. Zodoende benut je de broeikas-werking van de kas optimaal – door de restwarmte te oogsten – en ontsnapt er ook minder CO2 uit de kas. Uit onderzoek met studenten van de Wageningen Universiteit blijkt dat de behoefte aan duurzaam koelen zal stijgen, mede door de oplopende buitentemperaturen.”

Minimum Viable Product

De research & development is momenteel gericht op het finetunen van de ‘minimale viable product’-variant. Dat wordt nu op kleine schaal getest bij Koppert Cress. “Dit jaar gaat het om de kasintegratie, en daarmee het bereiken van TRL 7-8. Volgend jaar willen bij drie telers een groot demonstratieproject neerzetten, om zo bij verschillende kasklimaten de werking op de schaal van 1 hectare te toetsen. Daarover lopen nu de contacten. Als alles naar verwachting loopt zal het eerste marktrijpe product in 2024 uit de fabriek rollen”, zegt De Jong.
De productontwikkeling is tot nu toe mogelijk gemaakt door subsidies van de Climate-KIC en NWO. We willen zoveel mogelijk tailormade gaan werken, omdat er zoveel diversiteit zit in teelten en kassen. Daarvoor is de bedoeling zo snel mogelijk grootschalige productie in gang te zetten, uiterlijk in 2024, om zo ’s wererlds eerste Warmtebatterij te introduceren in de high-tech kassenbouw.

Tekst: Mario Bentvelsen

Bron: Onder Glas, 07 April 2022